WIST JE DAT ???? (2)
Door: vera schuurmans
Blijf op de hoogte en volg Vera
08 April 2008 | Gambia, Banjul
mijn placement automatisch verlengd is met een jaar (Eliza heeft gelijk!)
ik waarschijnlijk in Gambia blijf tot eind volgend schooljaar, juli 2009
ik wel benieuwd ben naar het regenseizoen
het mangoseizoen nu begonnen is
er een overvloed aan mangobomen met een overvloed aan mango`s in mijn regio zijn
ik minstens 3 mango`s per dag eet
ik heerlijke baobab-juice kan maken
ik ook heerlijke baobab-ice`s kan maken (bevroren juice in kleine plastic zakjes)
ik pannekoeken gebakken heb voor mijn familie hier
ze daar heerlijk van gegeten hebben maar het niet als maaltijd zien
ik afgelopen weekend naar de andere kant van de rivier gezwommen ben
en weer terug natuurlijk
ik deze week een 4-daagse cursus volg om een `whole school development trainer` te worden
we veel lol hebben omdat we veel verschillende creatieve activiteiten doen, waaronder drama en spel
we dat doen omdat veel ouders waar we mee gaan werken ongeletterd zijn
ik van de week gehoord heb dat wij in regio 6 als enige van de 6 regio kantoren een goed werkend kopieerapparaat hebben
ik daar nogal verbaasd over was
ik een kopieerapparaat nogal essentieel vind
ze in de andere regio`s dus elders kopieeren, bv. in een internetcafé
ik een aanbidder heb die me overlaadt met cadeautjes
ik hem uitgelegd heb dat we geen stel zijn en dat ik hem niet mee naar Nederland kan nemen
hij toch hoop blijft houden voor de toekomst
Gambiaanse mannen hurkend (wild)plassen
ik een test Engels heb gedaan die de jongeren (rond de 20 jaar) eind grade 12 moeten doen
die verschrikkelijk moeilijk was
ik geen voldoende heb gehaald........
ik het erg leuk vind om jullie reacties te lezen
jullie daarvoor hartelijk bedank!!!
Fo Njaato!!!
(tot de volgende keer, in mandinka)
09 April 2008 - 06:55
Ellen:
Heej Vera!!
Wat een hoop nieuwtjes weer! Erg leuk om te lezen! Iedere keer hoop ik stiekem ook op foto's, maar dat valt vast niet mee. Niet van die wildplassende Gambianen hoor! Blijf daar maar lekker ver vandaan. En die cadeaus van je 'secret admirer' maar gewoon ongeopend terugsturen. Alleen dan zal de boodschap duidelijk zijn.
Heb je ook (westerse) vriendinnen daar om ervaringen mee uit te wisselen? Lijkt me erg waardevol.
Kom je af en toe nog op hyves? Zo zie je wat er in mijn leventje allemaal gebeurt.
Groetjes & NJoy!
Ellen
09 April 2008 - 14:41
Anneke:
De tijd gaat snel, je bent er alweer 6 mnd en nog een verlenging, leuk. Zo te lezen ben je al aardig thuis in Gambia en een aanbidder??Wij hebben ook een mooie reis gehad naar Zuid Afrika veel gezien en gedaan. In een Zulu dorp geweest en kregen een voorstelling hoe jij woont, heel gastvrij is de bevolking, het eten is even wennen.Zijn vandaag bezig geweest om een container met spullen(meubilair, speelgoed enz)te vullen voor de townships in Port Elizabeth.De bevolking hebben daar ook echt niks.Het was een bijzonder reis en moest thuis weer even wennen.Vera nog veel werk/reis plezier groetnis ut Marsum -
10 April 2008 - 17:24
Eelco Galama:
Ik dacht dat er soms in de rievier krokodillen zaten en dus te gevaarlijk zou zijn om in te zwemmen. En hoe vonden de lokale bewooners dat?
Heb je ook krokodillen gezien al in jou gebied? -
14 April 2008 - 08:22
Elly Galama:
hallo vera erg leuk weer een nieuw bericht te lezen!
het blijft voor ons moeilijk voor te stellen hoe primitief je daar moet leven!
ik heb grote bewondering voor je !!
de foto's zijn ook erg leuk om te zien.
het lijken schatjes die kinderen.
maar ze zullen wel niet anders zijn dan de nederlandse kinderen.
of toch wel???
hier is alles goed.
het lijkt er op dat het koude weer hier eindelijk ten einde is. en we van de zon mogen genieten.diny is haar aan het voorbereiden op haar vmbo examen. en gaat daarna een jaar naar de highschool in Nieuw Zeeland.ze vertrekt 14 juli a.s.
wij gaan haar in december met z'n vieren bezoeken.
en ook naar de gastfamilie van afra.
zeg vera alle goeds
en ik laat wel weer eens iets horen
Elly galama
14 April 2008 - 15:40
Eelco:
Geweldig zeg!!! leuke foto's :)
Onze post is onderweg... moet er toch wel bijna zijn! succes vera -
dikke zoen van je grote broer.
15 April 2008 - 21:24
Marja:
Hee, dus nog een jaar langer blijven!
Je hebt het naar je zin daar, mooi!
Moet je die test nu over doen?
Hoe lang zijn je ouders bij jou daar geweest?
Hier alles prima, al word ik steeds dikker, tenminste, mijn buik! Ben nu 24 weken zwanger, 7 augustus ben ik uitgerekend. Wel spannend hoor! Moet nog 10 weken werken en dan verlof.
Veel plezier nog daar, dat je er maar van mag genieten! -
18 April 2008 - 22:08
Jan:
beste Vera, ik heb je gevonden en ik vind de foto's prachtig. Ik zet jouw motorfoto's op mijn hyves.
Super! Je hebt het daar geweldig.
Jan van de motors.
23 April 2008 - 13:16
Ester:
Hallo Vera!
Wat ontzettend leuk om te lezen wat je allemaal doet/meemaakt. Wat een onderneming! Gaat het goed met je? Zo ver weg?! Met mij gaat het goed. Ik weet niet wanneer wij precies voor het laatst contact met elkaar hadden, maar wel lang geleden in ieder geval. Mijn kinderen zijn ondertussen 12 en 8 (bijna 9). Daniel zit al op de middelbare en Anna zit in groep 5. Dat gaat allemaal wel lekker.
Nou, ik hou je site in de gaten en ga zeker ook alle filmpjes nog bekijken. Groetjes van mij!
Ester -
24 April 2008 - 23:00
Vera:
Mem/Boudewijn, bedankt voor het plaatsen van de foto's en videofilmpjes, hartstikke goed! Tip: voordat je ze op de site zet moet je ze al draaien (roteren).....
Marja, gefeliciteerd met je zwangerschap, ik hoop dat je je goed voelt en dat je ervan geniet!
En Ellen, ik zal binnenkort vaker op hyves gaan kijken, we hebben op het kantoor nieuwe computers gekregen die binnenkort (....) op het internet worden aangesloten.
En Ester, hartstikke leuk om te horen dat het goed met je gaat....keep in touch!
Een fijne koninginnedag wens ik jullie toe, ik zal er hier niet veel van meekrijgen.....
De groeten,
van Vera. -
02 Mei 2008 - 17:38
Mem:
Hoi Vera,
ik wit wol dat ik se earst draaie moat, mar soms ferjit ik dat efkes (te hastich?)
Bedankt foar dyn fotobrief, prachtich.
De nije foto's ha ik der daliks op set (solarcoocker en swimmen)
It giet dy goed, pas op dysels!
Knuffel fan mem -
05 Mei 2008 - 20:07
Age Huitema:
Hallo Vera,
Wat mooi om weer nieuwe foto's en zelfs filmpjes te bekijken. Ik merk dat je erg blij bent dat je verblijf daar met een jaar verlegd is. Succes met alles wat je doet!
Leuk gezicht hoor, die oud-Hollandse spelletjes zoals zaklopen daar in het verre Afrika!
Groet,
Age Huitema