WIST JE DAT ?
Door: vera schuurmans
Blijf op de hoogte en volg Vera
27 Maart 2008 | Gambia, Banjul
het in Basse-Mansajang momenteel erg heet is en dat het zelfs 's avonds niet zoveel afkoelt
ik daardoor zelfs 's nachts zweet terwijl ik slaap zonder lakens
daarom zo nu en dan ook buiten slaap onder een muskietennet omdat de wind het aangenamer maakt
ik al twee keer in de rivier heb gezwommen
dat niet geheel zonder risico is vanwege de slangen, krokodillen en andere vreemde beestjes
het aan de kust prima uit te houden is, heerlijke temperatuur met een koele zeewind
ik de wintersport best wel mis
ik de Nederlandse winter niet mis
dat ik dit jaar geen 1 chocolade paasei heb gegeten
ik met Pasen voor het eerst in Gambia naar de katholieke kerk ben geweest
dit een interessante ervaring was
alle mannen aan de rechterkant zaten en alle vrouwen aan de linkerkant
het koortje begeleid werd door 3 djembe's
ik een geweldige ei-tik wedstrijd in m'n compound heb georganiseerd
de winnaar een jojo heeft gewonnen
ze nog nooit eerder een jojo hadden gezien
iedereen die dag de jojo enthousiast heeft uitgeprobeerd
ze er al aardig handig mee worden
ze ook nog nooit een blikopener hadden gezien
ze na mijn blikopener-demonstratie constant bij me naar binnen liepen met lege blikjes om die op 'magische' manier te openen
de kinderen nu vele blikjes hebben om mee te spelen
ik vanuit kombo een blikopener voor ze ga meebrengen
mijn huisdier 'de gekko' een partner heeft gevonden
hun relatie bekroond is met jonkies
mijn Afrikaanse familie denkt dat ik niet kan koken
ze bereid zijn mij kookles te geven
ik bij de eerste les, het stampen van cous, al na 5 minuten een blaar op m'n 'tere' vinger had gekregen
ze sindsdien nog geen tweede kookles hebben aangeboden
ik het wel leuk vind om te kijken hoe zij het voedsel bereiden
als je verse koemelk 1 dag laat staan heerlijke 'sour-milk' krijgt
dit heerlijk smaakt in de verschillende soorten pap die ik elke ochtend met de familie eet (rijstepap/pap van cous)
we al 3 resource centers hebben opgestart
de leerkrachten er erg enthousiast over zijn
we na de paasvakantie nog 4 resourcecenters gaan openen
we dan in iedere cluster een resourcecenter hebben
de kinderen na schooltijd en tijdens vakanties naar 'koranic lessons' gaan en Arabisch leren
alle Arabische leraren 'ustas' genoemd worden
ik naar een workshop 'jolly phonics' ben geweest
het de bedoeling is dat in heel Gambia deze methode gebruikt gaat worden voor het leren lezen
veel kinderen momenteel nog niet kunnen lezen na hun 6 jaren onderwijs op de lagere school
het leren van klanken daar nu hopelijk verandering in gaat brengen
ik erg enthousiast ben over deze methode en de leerkrachten hopelijk veel kan helpen
ik er zelf ook veel van leer
mijn engels nog steeds iedere dag verbeterd
ik momenteel naast Pular ook Mandinka aan 't leren ben omdat ik ook veel met Mandinka gemeenschappen te maken heb
ik de dvd van de reis van heit en mem in Gambia bekeken heb
ik vind dat heit en mem dat mooi hebben gedaan
ik hem hier ook verschillende mensen heb laten zien
iedereen het leuk vindt om te zien
ik het nu even hierbij laat
iedereen de groeten doe!
Till next time,
Vera
27 Maart 2008 - 16:25
Wietske:
Hoi vera,
Jeetje wat een belevenissen weer zeg..
Je leert vast elke dag nog weer..
Wat super van jullie dat jullie al 3 resource centers hebben opgestart echt TOP!
Vind het erg leuk om elke keer je verhalen en nieuwe foto's weer te bekijken!
Ik zou zeggen geniet daa rnog maar en leer van alle dingen om je heen! Zie er nu alweer naar uit om je nieuwe verhaal te lezen..!
Hier gaat alles verder ook goed, ben nu bezig met 1e jaar pabo, gaat redelijk goed! Nou hej tot de volgende keer!!
Liefs Wietske -
27 Maart 2008 - 17:20
Geertje:
berichtjevan mij .Prachtig om je verhaal weer even te lezen.Wat beleef je daar mooie dingen. de mindere houd je zeker voor jezelf.heel veel succes met je werkzaamheden, en voorzichtig. met ons gaat het goed. Rein zit in Afghanistan,daar mail ik ook vaak mee. -
28 Maart 2008 - 07:33
Elisa:
Hoi,
Wat een leuk verhaal! Nog bedankt voor je kaartje, dus je hebt je periode daar verlengd. Goed hoor!
Ik ben bijna klaar met mijn opleiding daar ben ik ook wel blij mee.
Elisa -
28 Maart 2008 - 08:05
Lynne:
Dag vera,
mooie verhalen, ik zit hier achter mijn computer met 'a smile on my face'.
Wat een voorrecht om kennis te maken met de perceptie van mensen in een ander werelddeel, zonder alle westerse techniek, normen, gekte en belangen. Het is een grote spiegel die je wordt voorgehouden. En mij ook weer heel even nu ik je verhaal lees.
Hoop dat het goed met je gaat. Hier alles meer van hetzelfde. Op de sportschool alles goed, Duncan heeft ons nu echt verlaten, maar verder alles bij het oude. Frank en ik hebben een huis gekocht (nieuwbouw), dat is een spannend avontuur. We blijven in Leeuwarden en dat is al een hele beslissing, omdat ik de laatste jaren natuurlijk aan het zwabberen was tussen het noorden en het westen. Ach: de wereld!
Tot een volgende keer. Groet, Lynne -
29 Maart 2008 - 11:15
Bas En Elly:
leuk Vera je bericht te lezen op de web.
erg fijn dat je meer dan genoeg uitdagingen hebt om mee aan de slag te gaan!
Het is bijna niet voor te stellen hoe jij daar leeft en werkt.
We hebben bewondering voor wat je daar allemaal doet en bereikt .we blijven je graag volgen en wensen je daar bij veel moed en door zettings vermogen toe.
Ik wordt nu al weer geroepen om te eten want menno en diny hebben voor het middag eten gezorgd ,ook wel eens leuk voor mij.
het ga je goed .
de groeten van ons alle vijf
oant mails!
Elly -
29 Maart 2008 - 23:42
Mariska:
Wat heerlijk dat je werk gewaardeerd wordt. Aan het weer mis je hier inderdaad niks. Iedereen lijkt er erg moe van te worden.
Je hebt geen aardappelen met groente en vlees gekookt voor je Afrikaanse familie?
Ik ben inmiddels al weer 7 maanden aan 't werk, het blijft druk. Ook nog steeds in training voor de Alpe d'Huez. M'n racefiets in het paasweekend uitgeprobeerd, het sneeuwde en waaide maar hij fietst best.
Later weer meer, groet Maris -
30 Maart 2008 - 13:18
Lenie Ut Kimswert:
Hoi Vera,
Leuk om je verhalen te lezen. Zwemmen in de rivier trekt mij nu niet aan, als ik alleen al weet dat er mischien wel krokodillen zijn. Ik zou niet durven, maar als het erg warm misschien wel. Lekker afkoelen. nog veel succes verder met je werk!!!
groetjes van lenie -
02 April 2008 - 15:47
Monique:
Hoi Vera!
Wat een leuk geschreven bericht! Hopelijk vindt je wel wat verkoeling.. nu het warm is in Gambia.. Nog steeds een hoop aan het leren en iedere dag is een nieuwe uitdaging en een hele ervaring. Mooi.. Geweldig dat stukje over de jojo en blikopener.. Voor ons zijn dingen zo van zelf -sprekend..geweldig om te zien hoe in een andere cultuur dat niet zo is, lijkt me.. Hoe enthausiast de mensen dan zijn..
Have fun en tot mails/schrijfs.
Groetjes, monique