mijn werkterein: scholen - Reisverslag uit Banjul, Gambia van Vera Schuurmans - WaarBenJij.nu mijn werkterein: scholen - Reisverslag uit Banjul, Gambia van Vera Schuurmans - WaarBenJij.nu

mijn werkterein: scholen

Door: vera schuurmans

Blijf op de hoogte en volg Vera

13 Februari 2008 | Gambia, Banjul

Lieve mensen,

Hopelijk genieten jullie net zoveel als ik van de foto's. Nu is het tijd om wat over de scholen te laten zien en te schrijven!

De laatste tijd heb ik het vreselijk druk gehad maar tegelijkertijd kreeg ik daar ook juist ontzettend veel energie van. Alles gaat zo snel en veel mensen werken met zoveel enthousiasme dat ik het nauwelijks allemaal kan bijbenen. In al mijn 3 clusters wordt hard gewerkt en veel activiteiten zijn min of meer hetzelfde en er zijn individuele initiatieven.

Ik heb wat foto's van de sportdag geplaatst. Het was de kwartfinale van mijn 3 clusters (Sandu, Wuli east en Wuli west) en intussen zijn de halve finales ook al geweest (heel regio 6). En volgende week is de finale in Kombo (aan de kust). De onderdelen: sprint (60, 80, 100, 400 meter), verspringen, hoogspringen, zaklopen, bucket-balance (met een emmer water op je hoofd!!!!), 3 benen race (2 kinderen rennen samen, 2 enkels aan elkaar geknoopt), lepel en limoen race en aardappelrace (aardappels in een emmer verzamelen en dan naar de finish rennen).
Het was prachtig om naar te kijken en ik was de bijzondere bezoeker.....de enige blanke! Ik voelde me niet vreemd...ik ken al veel directeuren en leerkrachten en langzamerhand weten veel kinderen mijn naam ook! (Kumba Jawo)

Ik heb al heel wat verschillende scholen bezocht voor verschillende redenen: voor een vergadering met de directeuren, een algemeen schoolbezoek, vergaderingen met het schoolteam, gesprekken met de kokkinnen, met caretakers en met leerlingen, bezichtigen van school-groentetuinen, gesprekken met PTA's (parents and teachers association), etc. Alles met als doel: whole school development. Er zijn zoveel mensen die een rol spelen in het schoolgebeuren. Die moeten allemaal samenwerken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Het is geweldig om te merken dat iedereen een positieve instelling heeft en als er een probleem is er vlot naar oplossingen gezocht wordt. Meestal komen we er samen wel uit!

De meeste scholen hebben wel een groentetuin die samen met de kinderen en ouders verzorgd wordt. Ze hebben lokale groenten zoals wortels, okra, aubergine, tomaten en sla en een paar scholen hebben zelfs bananenplanten en cashew bomen.

In ieder cluster hebben we dit jaar ook cluster training teams gevormd die net begonnen zijn/op het punt staan te beginnen met het geven van workshops aan collega's. Het is een groep van ongeveer 10 ervaren leerkrachten die vrijwillig andere (onervaren) leerkrachten willen ondersteunen. In 1 cluster hebben we de workshops gesplitst in vakgebieden: engels, rekenen, wereldoriëntatie, professional studies (management, registratie, lessenplanning) en het maken van materiaal wat in lessen gebruikt kan worden. Ik zit in het groepje van wereldoriëntatie. We gaan 3x dezelfde workshop geven op 3 verschillende locaties zodat we alle leerkrachten uit dit cluster hebben gehad. We gaan het volgende week zaterdag voorbereiden en het zal gaan over thematisch werken en we gaan voorbeeldlessen geven met veel zelfgemaakte materialen.
De andere twee cluster hebben al workshops gegeven over scemes of work (lessenplanning en registratie).

Een ander prachtig project is dat we in alle 7 clusters (heel regio 6) resource centers willen opzetten. In het magazijn van ons kantoor in Basse staan zoveel gesponsorde schoolboeken uit Engeland die momenteel niet gebruikt worden. Die heb ik met een peacecorps volunteer uitgezocht en verdeeld in 7 groepen. In mijn 3 clusters hebben we al 3 locaties geselecteerd en de voorbereidingen zijn in volle gang. Volgende week donderdag gaan we een gedeelte van de boeken naar de locaties brengen en de cluster monitoren zorgen samen met het resource center team voor een schoon lokaal met tafels en bankjes, kasten en/of planken om de boeken op te zetten. Momenteel ben ik in Kombo voor VSO workshops en dat komt mooi uit want dan kan ik hier ook mooi knutselmaterialen kopen voor de resource centers (scharen, stanleymessen, markers, lijm, plakband, pennen, potloden, gummen, puntenslijpers, splitpennen, etc.).
Het is de bedoeling dat het een ruimte wordt waar leerkrachten bij elkaar kunnen komen om lessen voor te bereiden, materialen te maken en boeken kunnen lezen/lenen. Een van mijn cluster monitors is zeer enthousiast en heeft hier ook al ervaring mee. Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaan gebruiken, ik ga me er zo weinig mogelijk mee bemoeien (zoals een goede facilitator hoort te doen!!!!). Ik heb zo'n gevoel dat het een groot succes gaat worden!

Till next time,

With love,

Vera -x-

PS Pular en Engels spreken gaat steeds beter, het Nederlands spreken gaat steeds slechter, nog geen Gambiaanse man aan de haak geslagen, word nu al aangeschoten na 1 biertje.....alcohol tekort in Basse).

• 13 Februari 2008 - 13:10

Anneke:

Gisteravond bij je ouders geweest en de film gezien van de vacantie, wij kregen een goed beeld van jouw leven,omgeving en gebeurtenissen, wel heel speciaal zo'n cultuur. Voor je ouders ook een hele belevenis om mee te maken.Fijn dat de mensen zo enthousiast zijn en dat jullie hun daarbij helpen.Kumba Jawo nog veel succes met je werkzaamheden en natuurlijk veel plezier. Wij gaan zaterdag naar Zuid Afrika heel veel groetjes ut marsum

• 13 Februari 2008 - 18:52

Galamaatjes Grou:

Wat een energie en wat ben je positief!leuk je verhaal weer te lezen. wel erg fijn dat de mensen ook positief zijn en mee willen werken!
    en wat die gambiaanse man betreft het mag van mij ook wel een ontwikkelingswerker uit friesland zijn hoor!! is wat gemakkelijker wat de taal betreft,tenminste als je bij ons ooit met je toekomstige lover zou komen.
    We zien wel wat de toekomst jou brengt
    hartelijke groet en alle goed fan ût Grou
    Bas en Elly En kids.

• 15 Februari 2008 - 10:39

Vera:

Jos en Anneke: heeeel veel plezier in Z-Afrika en nog bedankt voor de minie mouse kaart. De kinderen vinden dat een van de mooiste kaarten!!!!
    En wat de friese ontwikkelingswerker betreft: die heb ik hier nog niet gesignaleerd........ en de Gambiaanse mannen lopen hier in overvloed rond (al zijn de meesten van mijn leeftijd wel getrouwd met 1 of meer vrouwen...)

• 26 Februari 2008 - 14:13

Geertje:

lieve vera wat een mooie fotos en verhalen Wat de mannen betreft:er zijn hele mooie bij heb ik wel gezien! gr. geertje

• 16 Maart 2008 - 10:08

Douwe En Baukje:

wat is het een grote uitdaging om je leven met deze mensen te delen. Zij leren van jou en wij leren weer van hen. Wat ik ook zo leuk vind dat zijn de simpele kinderspelen zoals zaklopen, voeten vastbinden e.a. Zonder kennis van de taal kun je dit overal op de wereld met veel plezier doen. Wij gaan het uitproberen in Brazilië, met de straatkinderen.
    Wij wensen je nog veel plezier en zien alweer uit naar de volgende berichten.

Dikke tút fan ús.

• 24 Maart 2008 - 11:14

Ab.Keijser.:

Hallo Vera,ik vind het leuk om je belevennissen zo te volgen,we hebben hier een witte Pasen Het ziet er allemaal bij jouw wat warmer uit.Met mij gaat alles rustig zijn gangetje,zo tezien hoef jij je daar niet te vervelen.Ik denk dat je je twee jaar daar wel vol krijgt,een heel goede en fijne tijd en ook een goede gezondheid met de hartelijke groeten van je buurman in Leeuwarden Ab Keijser. 24 maart 2008.

Verslag uit: Gambia, Banjul

Vera

Hallo allemaal, Hier kunnen jullie binnenkort mijn belevenissen uit Gambia volgen. 23 Augustus begint het avontuur. Mijn bedoeling is om daar 2 jaar te wonen en te werken. Ik ga werken voor VSO (Voluntary Service Overseas) en dat is een internationale ontwikkelingsorganisatie die structurele hulp biedt in ontwikkelingslanden. In Gambia krijgen we eerst een in-country-training om te aclimatiseren, mandinka (een afrikaanse taal) te leren en een aantal dingen te regelen en te leren over Gambia. Daarna worden we (11 personen) verdeeld over verschillende regio's in Gambia om leerkrachten van verschillende scholen te begeleiden om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Ik kom in meest afgelegen regio te wonen, ergens bij Bassa. In deze regio is geen elektrisch en geen stromend water....het wordt vast even wennen voor mij! Wel is er in Bassa een internetcafe dat met m.b.v. een aggregator werkende computers heeft. Ik zal t.z.t. proberen regelmatig daar naartoe te komen om over mijn bezigheden te kunnen schrijven. Een geweldige nieuwe uitdaging waar ik veel zin in heb! Ik ben er al bijna klaar voor.... DE MENINGEN DIE OP DEZE WEBSITE STAAN ZIJN DIE VAN DE AUTEUR EN HOEVEN NIET OVEREEN TE KOMEN MET DE ZIENSWIJZE VAN VSO.