Het regenseizoen
Door: vera schuurmans
Blijf op de hoogte en volg Vera
05 Juli 2008 | Gambia, Banjul
Een paar weekjes geleden vielen al voorzichtig de eerste buitjes zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn vorige bericht, maar nu regent het ongeveer vier keer in de week een flinke bui. Daardoor wordt de temperatuur iets aangenamer en moet ik 's nachts weer onder een laken slapen. Het muskietenseizoen is daarmee ook begonnen en moet ik mij in ieder geval 's avonds met autan insmeren. Binta (een van de vrouwen in m'n compound) is al een paar dagen flink ziek geweest vanwege malaria.
Vanaf het moment dat de eerste buien vielen zijn de boeren ook actief geworden. De meesten hebben de cous al gezaaid en zijn nu bezig om de pinda's te zaaien. Ik heb een keer meegeholpen om de cous te planten en een keer met de pinda's. Ik liep dan naast het paard over het veld heen en weer en iemand anders bestuurde het metalen werktuig dat achter het paard gebonden was. Voor de cous gebruiken ze een werktuig dat een lange ondiepe greppel in de grond achterlaat waardoor iemand anders zaadjes in de greppel kan laten vallen en met de voet er een beetje aarde overheen moet schuiven en voor de pinda's gebruiken ze een werktuig dat tegelijkertijd die lange ondiepe greppel kan maken en een voor een pinda's in de greppel laat vallen.
Vervolgens schuift degene die erachter loopt aarde over de zaden door over de greppel te lopen.
Ook als ik op m'n motor langs de scholen ga, geniet ik van de bedrijvigheid op het land. Kleine groepjes zijn verspreid aan het werk op allerlei verschillende manieren: vrouwen die met een handschoffel het land omploegen, een aantal (jonge)mannen en jongens die met een paard, ezel of os een stuk land omploegen of inzaaien en sporadisch zie ik ook trekkers die veel grotere stukken land kunnen omploegen. Mijn leraar Pular heeft een eigen trekker en heeft het op dit moment behoorlijk druk. Boeren kunnen hem inhuren om een stuk land te bewerken en meestal spreken een aantal boeren gezamenlijk af om een aantal aangrenzende stukken grond tegelijkertijd te laten doen.
Laatst ben ik verdwaald toen ik van het ene dorp naar het andere wilde rijden. De omgeving is zo drastisch veranderd dat ik het pad wat ik misschien al wel 10 keer heb gereden niet meer kon herkennen. Het praatje over de verdwaalde Kumba ging al snel rond op beide scholen!
Het is fascinerend om te zien hoe grote kale zandvlakten in een mum van tijd omgetoverd worden tot prachtig groen!
De laatste twee weken voordat de grote vakantie in mijn regio begon (4 juli) was het behoorlijk rustig in de scholen. Nadat de testen waren afgenomen hielden veel ouders de kinderen thuis om op het land mee te werken. Daardoor hadden directeuren, leerkrachten en sommige ouders veel tijd om een 'whole school development plan' voor 2008-2009 op te stellen en daar heb ik bij geholpen.
Maar nu heb ik dus ook vakantie (al is er nog wel werk te doen op het kantoor waaronder het evalueren van de plannen, en gaat het kantoor ook de hele vakantie niet dicht) en ben ik momenteel in Kombo. Even lekker bijkletsten met m'n collega VSO-ers, uitwaaien op het strand, zwemmen in de zee, zonnebaden :-) lekkere dingen eten......heerlijk!
En volgende week ga ik samen met 2 VSO-sters naar Dakar en de Kaapverdische eilanden (In Shalla)!
Volgende keer zal ik daarover schrijven en er zijn ook weer nieuwe foto's en filmpjes te zien!! (Tige dank mem!)
Het paardrijden heb ik vanwege lichte blessures even laten rusten.....maar ga het weer proberen als m'n fietsbroekje naar me toegestuurd is.
Jullie zullen ook wel bezig zijn met vakantieplannen of zijn al op vakantie. Veel plezier en take care!
Vera.