Genieten - Reisverslag uit Banjul, Gambia van Vera Schuurmans - WaarBenJij.nu Genieten - Reisverslag uit Banjul, Gambia van Vera Schuurmans - WaarBenJij.nu

Genieten

Door: vera schuurmans

Blijf op de hoogte en volg Vera

28 Oktober 2007 | Gambia, Banjul

Er zijn van die momenten wanneer ik vol van geluk ben. Het voelt dan zo bijzonder om hier te mogen zijn en dit allemaal zo mee te maken. Ik zit dan barstensvol energie en koester het gevoel. Dat is bv. wanneer:

* ik op mijn motor op m'n gemak over een redelijk goede weg rijd door het Gambiaanse landschap.

* ik 's morgensvroeg wakker wordt en de temperatuur aangenaam fris is en ik heerlijk in m'n bed lig.

* de badkamer fris en schoon is nadat ik hem met detol heb schoongemaakt.

* ik 's morgensvroeg (8 uur) bij de veerboot sta te wachten om naar de overkant gebracht te worden. Er is een gemoedelijke bedrijvigheid: vrouwen die aan de kant van de weg zitten en 'ontbijt' (brood en thee) verkopen, jongens met ezelskarren die wachten op mensen die hun transport nodig hebben, mannen en vrouwen die in groepjes met elkaar staan te praten, jongens die druk met hun roeiboten bezig zijn om mensen, goederen en motoren te vervoeren die niet op de veerboot willen wachten. Kortom: van alles te zien! Heerlijk om naar te kijken.

* ik in een grote auto met airco rijd en luister naar de reggae muziek. Zo relaxed!

* ik met m'n collega vrijwilligers in een deuk lig van het lachen en grappen kunnen maken over de werkwijze van sommige Gambianen. Soms zo onlogisch in onze ogen en je weet niet altijd wat je kunt verwachten.

* ik pannenkoeken aan het bakken ben en luister naar de cd 'toppers in concert'.

* ik een heftige discussie heb met getrouwde Gambiaanse leeftijdsgenoten over het hebben van 2 of meer vrouwen of het hebben van 2 of meer mannen!
Sommige mannen zijn hier vaak van huis omdat ze misschien 100 km. verderop hun werk hebben. Ze huren dan een kamer vlakbij hun werk en komen soms een weekend thuis (afhankelijk van hun inkomen). Ik suggesteerde dat iemand z'n vrouw misschien een tweede man zou willen hebben omdat haar man zoveel weg was. De vrouwen barsten in lachen uit en wilden ook wel weten wat de mannen hiervan vonden. De mannen vonden dat maar onzin......maar dat zij meer vrouwen konden hebben vonden ze normaal.
Het leuke was, dat er op een humoristische manier over gesproken kon worden.

* ik 's avonds laat over straat loop en me heel veilig voel. Er lopen veel mensen op straat en zelfs kinderen tot midden in de nacht. Er zitten zelfs tot 's avonds laat vrouwen langs de kant van de weg eten te verkopen. Er is altijd 'leven' op straat.

Dit zijn een aantal dingen die ik hier zo fijn vind.
Tegelijkertijd waardeer ik ook heel veel dingen in Nederland die hier niet zijn. Er zijn ontzettend veel Gambianen die dromen van een leven in Europa en ik ben ook meerdere keren gevraagd of ik niet iets voor iemand zou kunnen regelen.
Het zijn twee verschillende werelden en dat vind ik nou juist het leuke. Iedere dag ontdek ik weer iets anders!
En ik voel me bevoorrecht te kunnen doen wat ik doe.

Groeten van Vera uit Gambia!
De volgende keer zal ik wat over de frustraties schrijven......die ben ik ook al tegen gekomen. Al probeer ik veel te relativeren en te begrijpen......wat niet altijd meevalt.

Haa Yeeso!

• 28 Oktober 2007 - 12:02

Mem:

Geweldig Vera, hjir hast fan dreamd. En it komt út! Ik kin mij dyn gefoel wol foarstelle en ik bin der hartstikke bliid mei dasto it sa fielst.
    En dit is dan ek noch mar it gegjin.
    Wij binne alle dagen bij dij en reizgje in stikje mei. We hoopje it straks allegear mei eigen eagen te sjen.

Folle leafs, mem

• 28 Oktober 2007 - 19:48

Berber:

Hoi Vera, ik volg nog steeds je verhalen! Super zeg wat je allemaal meemaakt, herken veel dingen, heb 3jaar geleden een paar maanden op een school in Sukuta stage gelopen(stage pabo).
    Ik zag dat je uit Bolsward komt, grappig ik kom zelf uit Workum...woon nu alweer 8jaar in Leeuwarden.
    Is het een beetje te doen met je motor daar te rijden, ik fietste zelf altijd maar werd soms reuze nerveus van het verkeer dat zich niet altijd aan (onze westerse) regels hield.

Nou misschien komen ik je nog weleens tegen, in febr. ga ik 2wk, dus tja als er iets mee moet van huis, (fryske sukerbole of fryske dumpkes, hihi) nee maar ik hoor het graag van je, ik werk in sneek dus Bolward is een kleine afstand!
    Groetjes Berber Steggerda

• 29 Oktober 2007 - 02:52

Helene Hoogervorst:

Hoi Vera,

Wat een leuk stukje heb je geschreven! En het is zo ontzettend herkenbaar! Hier in China ervaar ik hetzelfde gevoel. Ik merk ook dat de vriendschappen die ik hier aanga heel bijzonder zijn.
    Blijf vooral genieten van alles dat anders is!
    Groeten uit Beijing,
    Helene

• 05 November 2007 - 08:01

Jan:

Nou het gaat dus gaaf met jou! Het doet me veel plezier dat je hetzelfde voelt als ik vroeger. Op de een of andere vreemde manier voelde ik me thuis daar.
    Misschien kom ik ook nog wel die kant op. Het motorrijden gaat dus goed hé?
    Veel plezier en succes hoor!

Jan.

• 06 November 2007 - 07:23

Marja:

Ben heel blij dat je het naar je zin hebt. Mooi hoe je dat beschreven hebt van die 2 werelden. Ik kan het me niet voorstellen, maar probeer het een beetje te doen.
    Leuk ook dat filmpje (kan alleen niet luisteren hier op mijn werk, we hebben geen geluidskaart).

Hier idd een hele andere wereld. Sta bijv. dagelijks in de file. Hoe meer het regent, hoe drukker het is. Echt gemoedelijk is het hier niet.

Nog veel plezier en ben benieuwd naar je volgende stukjes cq foto's en filmpjes.

Groet.

• 07 November 2007 - 12:12

Anneke:

Even een reactie ut marsum, je ouders waren bij ons op bezoek en hadden wat foto's meegenomen. Fijn dat je het zo naar de zin hebt een heel andere wereld en een bijzondere ervaring. Wij zitten hier midden in de herfst regen en storm.Wij hebben een hectische tijd gehad, Jos is met de fiets gevallen en had een zware hersen kneusing daarna nog erg ziek geworden gelukkig gaat het nu weer wat beter maar rustig aan. Een slechte start voor een vutter.Heb me email adres genoteerd dus wij blijven op de hoogte van je belevenissen. Vera nog een hele fijne tijd toegewenst(een mooie motor)We horen nog doei groetnis ut marsum

• 08 November 2007 - 18:55

Arnold En Audrie:

Hoi Vera

Wat ontzettend leuk om al je verhalen te lezen en de foto's en video's te zien. We krijgen zo een heel goed beeld van hoe jij op dit moment leeft en wat je allemaal meemaakt. Mooi hoe je die 2 werelden beschrijft en ook wel heel herkenbaar. Hier helaas nog steeds geen nieuws over onze "tweede reis" richting Colombia, maar we houden je uiteraard op de hoogte. Geniet met volle teugen, wij genieten al lezend met je mee!!

liefs Arnold en Audrie

Verslag uit: Gambia, Banjul

Vera

Hallo allemaal, Hier kunnen jullie binnenkort mijn belevenissen uit Gambia volgen. 23 Augustus begint het avontuur. Mijn bedoeling is om daar 2 jaar te wonen en te werken. Ik ga werken voor VSO (Voluntary Service Overseas) en dat is een internationale ontwikkelingsorganisatie die structurele hulp biedt in ontwikkelingslanden. In Gambia krijgen we eerst een in-country-training om te aclimatiseren, mandinka (een afrikaanse taal) te leren en een aantal dingen te regelen en te leren over Gambia. Daarna worden we (11 personen) verdeeld over verschillende regio's in Gambia om leerkrachten van verschillende scholen te begeleiden om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Ik kom in meest afgelegen regio te wonen, ergens bij Bassa. In deze regio is geen elektrisch en geen stromend water....het wordt vast even wennen voor mij! Wel is er in Bassa een internetcafe dat met m.b.v. een aggregator werkende computers heeft. Ik zal t.z.t. proberen regelmatig daar naartoe te komen om over mijn bezigheden te kunnen schrijven. Een geweldige nieuwe uitdaging waar ik veel zin in heb! Ik ben er al bijna klaar voor.... DE MENINGEN DIE OP DEZE WEBSITE STAAN ZIJN DIE VAN DE AUTEUR EN HOEVEN NIET OVEREEN TE KOMEN MET DE ZIENSWIJZE VAN VSO.